Reklama
 
Blog | František Kocourek

Dopis Václavu Klausovi

V Olomouci 1.3.2008 Vážený pane Klausi, srdečně Vás zdravím.  Rád bych Vám napsal pár slov, jako osobě – člověku – který ovlivňoval a ovlivňuje můj každodenní život. Chtěl bych Vám vyjádřit takto svůj obdiv a dík.

Pane Klausi, jste bezesporu velmi schopný a talentovaný člověk. O tom svědčí i to, že jste dosáhl společensky nejprestižnějších met. Pracoval jste na sobě a také jste zpět sklidil plody své práce. Máte velký talent získávat lidi na svou stranu.Váš hlas je velmi sympatický a názory pevné, za nimiž si stojíte. V devadesátých letech jste se objevil jako jeden z možných a schopných lídrů na provedení transformačního procesu tehdejší československé ekonomiky na ekonomiku tržní. Ujal jste se této práce a nesl odpovědnost s tím související. Není potřeba hodnotit, zda to či ono se nepovedlo, nebo mohlo být jinak. Důležité je, že se tento proces jako celek povedl a dnes se může naše země zařadit mezi vyspělé tržní ekonomiky.

Osobně Vás považuji za prvního českého prezidenta. Byl jste zvolen politickými elitami, které vzešly z politického prostředí utvářeného už na demokratických principech. Vy jste prototyp politika, předchozí prezident české republiky politikem v tom správném smyslu slova nebyl.

Bohužel jste také odrazem nás všech, což Vám trošku kazí reputaci. Slovo politika má v českých zemích hanlivé konotace. Osobně postrádám od současných českých politiků vizi státu – směr kam jako česká společnost směřujeme, kam nás lídři vedou. Nechápu proč současný stát stále upevňuje svou moc a nechce se zbavovat svých pravomocí a vychovat tak zodpovědné občany. Proč není zastoupena polovina žen ve všech veřejných funkcích. Proč pro ně politika není přitažlivá? Jak je přilákat, jak změnit naše dosavadní přístupy, aby ženy přišly, aby se jim v politice líbilo? Všiml jsem si, že nám, lidem, chybí povědomí o slušném nevynuceném chování k sobě samým, neumíme se jasně a rozumě veřejně vyjádřit, vytvářet pozitivní vztahy k čemukoli např. i k bohatství, které může nést svobodu, k sobě, ke světu, k životu. Protože co je smyslem života, než život sám a jeho kvalita. Tedy abychom se my lidé tady na tomto kousku země cítili dobře a život prožili bez sebeponižování se a s pozitivní silou a chutí.

Reklama

Místo toho lidé požadují korupci, rozkrádání, negativně laděné informace (viz televizní zprávy). Přehazujeme zodpovědnost za své životy na druhé, bažíme po moci, se kterou nevíme co činit, podporujeme se v depresi a snižujeme svou sebehodnotu. Místo zde má agrese a boj.  Takto vidím naše společenské klima.

 A protože nejste osamocený koráb na širém moři, ale naše zrcadlo, náš odraz, to co jsme my, toto zaštiťujete, to jste i vy. Jste špicí celku. Bylo obdivuhodné jak jste dokázal tuto zátěž nést.

Jako znovu kandidát na prezidenta jste přinášel sebe stejného jako dosud – pevného odhodlaného bojovníka. Ale doba jde dál. A je čas změn. Nyní potřebuje naše společnost stmelovače, vizionáře a pozitivisty. Protože ani jedno z toho nejste (což není ani dobré ani zlé), jako moudrý muž a prognostik, jste neměl již kandidovat a uvolnit místo jiným. Měl jste odejít jako pravý muž, který pracoval pro společnost, věděl co jí přináší a který ví, že už nic lepšího současnosti nemůže dát. A ne jako člověk, který neví, kdy má dost a prahne po postech.

Musím Vám vyjádřit své zklamání nad Vámi, které by rádo zastínilo Vaši dosavadní práci. Považuji Vás stále za velkého muže, a proto Vás nemohu v prezidentské funkci akceptovat. Neuznávám Vás jako prezidenta, ne na protest, ale protože jste neměl vůbec kandidovat.  Rád bych, aby jste vzal můj dopis jako zpětnou vazbu ode mne jako občana a nikoli jako kritiku, jelikož není co kritizovat a ani tento dopis není takto pojímán.

 

Přeji Vám ve Vašem životě hodně štěstí.

 

S pozdravem                                     František Kocourek