Reklama
 
Blog | František Kocourek

Olomócké koláč, slušný člověk a strany

 Na svém první zasedání zastupitelstva města Olomouce pronesl před slibem řeč pan profesor Mezihorák.

Olomócké koláč

Pan profesor kvitoval s povděkem, že se vrací z horních pater politiky, kde to vřelo, do klidných vod místní samosprávy, kde vždy vládla dohoda a umírněnost. Dvacet let se na naší radnici koláč dělil na dvě větší půlky, malý díl se nechal pro katolíky a komunisty nebo jinou stranu, pokud vůbec byla schopná se do zastupitelstva dostat. Volby v Olomouci probíhají v obvodech tak, aby velikost koláče pro modré a oranžové byla zajištěna. Jsem si vědom, že pan profesor to mohl myslet tak, že nakonec k dohodě mezi stranami dojde, jak to v politice být má, na základě diskuse. Ovšem jeho vstup vyzněl spíše jako stesk po hladkém průběhu kočírování. Teď tu mají šíbry z TOPky a nikdo neví jak jsou hladoví. Partaj pana profesora jde do opozice. Tak nezbývá popřát Olomócké ČSSD hodně štěstí a nebude naškodu po těch letech připomenout co to ta opozice je.

Slušný člověk

Reklama

V závěru svého proslovu pan profesor vyslovil přání, aby nové zastupitelstvo pracovalo pro všechny slušné lidi. Kategorie slušného člověka je morálně a dobově podvázaná. Byla doba, kdy můj děd, slušný a pracovitý to muž, sedlák, najednou slušný nebyl. U nás v rodině byl slušný zas ten, kdo chodil v neděli a ve středu do kostela, modlil se před jídlem a čtl před spaním kancionál. Jinde zase nebylo slušné sedět v jednom MHD s lidmi černé pleti. Umělci a herci byla neslušná povolání a dnes to mohou být milionáři a plniči stránek zábavného tisku. A tak bychom mohli pokračovat do nekonečna. S přáním, aby se to zastupitelstvu s nálepkováním nevymklo posílám pěkně slušnou písničku.

Strany

Než došlo k hlasování o zvolení našeho prvního muže (je dobré si povšimnout, že Olomouc nemá starostu, který by se o náše společné staral, ale primátora, který nám nevím co, asi primátoruje), vystoupil pan ing. Rozbořil jako volební lídr za ČSSD. Připomenul, aby všem v sále bylo jasno, že jeho strana volby vyhrála a zastupuje 73 tisíc obyvatel města. A jako taková bude tvrdě vystupovat proti současné koalici. A po proslovu ihned zařinčely zbraně. První hlasování 23:22. Drama, co vám budu povídat, bylo nás pár přítomných v sále pěkně zpocených. Vyhrála to koalice! Hurá! Jen škoda, že o půl jedenácté dopoledne byli všichni voliči ve faše a snímání na kameru s dálkovým přístupem tohoto vzrušujícího mače se strany straní. Ale ruku na srdce, kdyby to voliče opravdu zajímalo, tak si přece mohou vzít dovolenou, no ne?! Tak nezbývá než poslat všem stranám hezkou písničku.